Tijd en aandacht voor uw gezondheid. Terug naar Medsen

Medicatie combineren, stoppen of minder bijwerkingen? Samen met je apotheker!

Medicatie combineren, stoppen of minder bijwerkingen? Samen met je apotheker!
Veilig medicijenen combineren

Als apotheker zijn we de specialist op het gebied van medicijnen. We weten of het voor jou verstandig is om te stoppen met een medicijn of juist te combineren. Daarnaast kunnen we samen met u bekijken hoe je bijwerkingen kunt verminderen of voorkomen. 

Wil je bijvoorbeeld stoppen met je medicatie? Wij weten hoe je moet stoppen. Sommige medicijnen mag je niet zomaar stoppen. Deze moet je afbouwen. En sommige medicijnen moet je voor lange tijd of zelfs altijd gebruiken. Met andere medicijnen krijg je na het stoppen vervelende klachten of de drang om weer te beginnen. Als apothekers kunnen wij je hierbij begeleiden. Stop daarom niet zomaar met je medicijnen. Overleg altijd met je apotheker. 

Of op zoek naar opties om bijwerkingen te verminderen? Wij kijken of je de medicijnen veilig kunt gebruiken. En of de medicijnen geen extra bijwerkingen geven. Bij ouderen, kinderen, of zwangere vrouwen is de kans op bijwerkingen soms groter. Geef het daarom aan de apotheker door als je zwanger bent. Sommige bijwerkingen kun je verminderen of zelfs voorkomen door het medicijn goed te gebruiken. Hoe je het medicijn goed kan gebruiken, staat op het etiket. Als apotheker kunnen wij je hierbij helpen en advies geven. 

Wil je weten of je jouw medicijnen veilig kan combineren? Wij weten welke medicijnen je kunt combineren. En welke niet. Sommige medicijnen werken elkaar namelijk tegen. De medicijnen werken dan niet goed. Andere medicijnen versterken elkaar juist. Je kunt dan meer last krijgen van bijwerkingen. De invloed van medicijnen op elkaar heet wisselwerking. Als apothekers letten wij op deze wisselwerkingen. En we zorgen ervoor dat je het medicijn veilig kunt gebruiken. Gebruik je medicijnen die je zonder recept hebt gekocht? Geef dit dan aan ons door. Als apotheker controleren wij dan graag of je ze veilig kunt gebruiken met jouw andere medicijnen. 

Weet ’t zeker, vraag ’t je apotheker.